KOU

Radyo K.İ.’de “Kaynak Teknolojileri Laboratuvarı” Hakkında Konuşuldu

Güne Bakış’ta “Kaynak Teknolojisi Laboratuvarı”hakkında konuşuldu. Helin Kaya ve İsa Güner’in sunduğu Güne Bakış programına Kocaeli Üniversitesi Nuh Çimento Yüksek Meslek Okulu Müdür Yardımcısı ve Kaynak Teknolojisi Öğretim Görevlisi Doktor Mustafa Tümer konuk oldu.

Konuşmasına Kaynak Teknolojisi Laboratuarı hakkında bilgiler vererek başlayan Mustafa Tümer, “Kaynak teknolojisi birleştirme teknolojisi, biz malzemeleri birleştiriyoruz. Metalik ya da metal olmayan malzemeleri ısı, basınç yöntemi kullanarak birleştirme işlemlerini yapıyoruz” dedi. Sözlerine kaynak teknolojisinin amaçları ve tekniğinin uygulanma standartlarına da değinerek devam eden Tümer, kaynak teknolojisinin bazı insanların sandığı gibi basit bir teknoloji olmadığını Metalürji mühendisliği, malzeme bilimi ve makine mühendisliğinin karışımından oluşan bir sektör olduğunu ifade etti.

Uygulanma alanında ise küçücük bir havuzda kaynak yaparken malzemeyi erittiklerini ve uygun kaynak prosesleri ile birleşim yaparak üretimi gerçekleştirdiklerini söyledi. Tümer sözlerinin devamında kaliteli ve verimli bir imalat için kaynak malzemesi, teknik ve tasarımın da çok önemli olduğunu kaydetti. Kocaeli Üniversitesinde verilen kaynak teknolojisi eğitimi hakkında da konuşan Mustafa Tümer, “Paslanmaz Çeliklerin Kaynağı, Tozaltı Kaynak Teknikleri, Kaynak Kalite Kontrol, Bilgisayar Destekli Tasarım gibi dersler veriyoruz. Öğrencilerimizin yaptıkları birleşimleri test edebilecekleri Kaynak Teknolojisi Muayene laboratuarı da onların gelişimi için çok önemli oluyor” dedi.

Kaynak Teknolojisi Bölümünü tercih edecek öğrencilerde olması gereken niteliklere ve sahip olacakları unvanlara da değinen Mustafa Tümer, ”Öğrencilerimiz mezun olduğunda Kaynak Teknikeri, Kalite Kontrol Teknikeri ve Kaynak Enspektörü unvanlarına sahip olabiliyorlar “dedi. Mezun olan öğrencilerin çalışma alanlarının Enerji ve Boru Hattı, Otomotiv, Raylı Sistemler, Gemi İnşaatı, Çelik Konstrüksiyonlu Yapılar, Açık Denizler Yapıları gibi kaynağın olduğu her alanda çalışabileceklerini de ifade etti.

Kocaeli Üniversitesinde Kaynak Teknolojisi Laboratuarının kuruluş amaçlarına da değinen Mustafa Tümer, Teknik üniversitelerde uygulama eğitimlerinin çok önemli olduğunu bu yüzden bu laboratuarın gelişim için özel sektörden aldıkları yardımlarla uygulama alanlarını geliştirdiklerini ifade etti. Öğrencilerin laboratuarı çok yoğun bir şekilde kullandıklarını yaz tatillerinde de makine mühendisleri odasıyla bir anlaşma yaparak Kocaeli Bölgesinde bulunan kaynak çalışanlarına kaynak teknolojileri eğitimi verdiklerini de belirten Tümer, eğitim sonunda katılımcıların sınava girerek uluslararası sertifika aldıklarını söyledi.

Kaynak Teknolojisi alanındaki yeni projeleri hakkında da bilgi veren Mustafa Tümer, Doğu Marmara Bölgesinde Makine ve Kaynaklı İmalat Sektöründe Faaliyet Gösteren Firmaların Ortak Kullanımına Yönelik Hizmet Verecek Kartepe Test Araştırma Merkezinin Geliştirilmesi Projesinde malzeme testleri, malzeme karakterizasyonu ve analizi, test numunelerinin standartlara uygun hazırlanması gibi çalışmaların yapılacağını söyledi.

Kocaeli Üniversitesi Nuh Çimento Yüksek Meslek Okulu Müdür Yardımcısı ve Kaynak Teknolojisi Öğretim Görevlisi Doktor Mustafa Tümer Kaynak Teknolojisi Laboratuvarında çalışan öğrencilerin geniş ölçüde uygulama imkanı bulduklarını, kaynak öncesi,esnası ve sonrasında yapılması gerekenleri öğrendiklerini söyleyerek konuşmasını sonlandırdı.